روش پیاده سازی استانداردهای مدیریت کیفیت
بسیاری از سازمان ها سئوال میکنند " روش گرفتن گواهینامه ISO 9001 و یا سایر گواهینامه های مدیریت مانند ISO 13485 , ISO 20000 , ISO 22000 , ISO29001 و ... چیست .روش گرفتن این گواهینامه ها کم بیش شبیه هم است .
برای گرفتن گواهینامه ایزو بعد از تصمیم مدیریت ، سازمان باید برای طراحی سیستم از یک مشاور کیفیت استفاده نماید . حداقل شرایط مشاور منتخب برای طراحی سیستم مدیریت کیفیت به شرح ذیل می باشد :
- دارای مجوزهای مشاوره مانند پروانه خدمات مشاوره از وزارت صنایع ، گرید (رتبه ) از سازمان مدیریت ، ویا مجوز وزارتخانه ها و.. باشد
- دانش کافی در مورد الزامات سیستم های مدیریت کیفیت داشته باشد.
- تجربه در پیاده سازی سیستم در سازمان های مشابه داشته باشد.
- دانش فنی لازم برای طرحریزی سامانه مدیریت کیفیت را به سازمان منتقل نماید.
- خوشنام باشد.
- به اندازه کافی وقت صرف طراحی و نظارت بر پیاده سازی سیستم نماید .
- مستقل از شرکتهای گواهی دهنده ایزو باشد.
عدم استفاده از مشاور واجد شرایط می تواند باعث اعمال هزینه های غیر ضروری به سازمان و طراحی نادرست سیستم و ایجاد سیستم های موازی و ناکارآمد شود .
مشاور باید درگام اول اقدام به شناسایی فرآیند های سازمان نموده و آن را با الزمات استاندارد مورد نظر مقایسه و به عبارت دیگر گپ آنالیز انجام می دهد همزمان کمیته راهبری متشکل از مدیران ارشد سازمان تشکیل میشود این کمیته زیر نظر مدیریت سازمان وبا راهنمایی مشاور وظیفه طرحریزی سیستم مدیریت کیفیت و روش مستند سازی آن را به عهده دارد . در هر واحد افرادی به عنوان کمیته اجرایی وظیفه تدوین مستندات را زیر نظر مدیر واحد ( عضو کمیته راهبری ) به عهده دارد . پس از تهیه مستندات کمیته راهبری اقدام به بررسی این مستندات نموده و از مناسب بودن و یکپارچگی سیستم اطمینان حاصل و آن را برای اجر به واحد ها ابلاغ می کند. سیستم بوسیله سازمان اجرا و نتیجه آن به کمیته راهبری گزارش می شود و درصورت هر مشکل اقدام به بازنگری سیستم و رفع نقص در سیستم و مستندات می کند .
پس از 3 تا 5 ماه بعد از اجرای سیستم مشاور و اعضای کمیته راهبری اقدام به بررسی اجرا و مناسب بودن سیستم یا ممیزی داخلی نموده و نایج را در اختیار مدیریت می گذارد .در صورت آمادگی سیستم از یک شرکت گواهی دهنده برای انجام ممیزی و صدور گواهینامه دعوت می شود .
شرایط یک شرکت گواهی دهنده ISO9001 عبارت است از :
- داشتن مجوز صدور گواهینامه
- داشتن ممیزان واجد شرایط و آشنا با صنعت مورد ممیزی
- امین بودن و رازداری
- خوشنامی و ثبت گواهینامه
این شرکت اقدام به ممیزی سیستم نموده و در صورت عدم داشتن ایرادات جدی یا ( مغایرت میجر ) اقدام به صدور گواهینامه می نماید . این گواهی نامه 3 سال اعتبار داشته و هرسال یک ممیزی مراقبتی توسط شرکت گواهی دهنده انجام می شود .
روش پیاده سازی سایر استانداردهای مدیریتی مانند استاندارد های ایمنی و محیط زیست مانند ISO14001 , OHSAS 18001 , HSE و غیره مطابق روش فوق می باشد .